26 & 27 mei  was de ELE rally. De 53de editie reed het HART (HAN Automotive Rally Team) weer net als voorgaande jaren dankzij hun eventsponsor ingenieursbureau Détech de hele rally in plaats van de Shortrally. De rally werd verreden in de omgeving van Eindhoven en Helmond met nummer 52. Er werden 8 verschillende klassementsproeven verreden.17 proeven in totaal over een lengte van 175 km.

Donderdag begon het eerst met verkennen van 4 proeven en vrijdag overdag de andere 4 proeven. Vrijdagavond begon de rally dan echt wanneer Coureur Rick Lubberding en navigator Mark Kuipers over de start podium met de Opel Adam reden. Op de eerste proef in Helmond was het nog even ritme zoeken. De Opel Adam schoot een keer rechtdoor en de equipe moest een keer steken bij een zeer krappe bocht. Tijdens de 2e proef bij Asten kwam de equipe al veel beter in hun ritme. Bij aankomst van de 3e proef Somerlo was de zon al onder de horizon verdwenen en daar bleek dat er bij de start vertraging was. Een paar deelnemers voordat de equipe van start zou gaan reed er een bergingswagen de proef op. Dit resulteerde erin dat de proef geneutraliseerd was. Gelukkig kreeg de equipe wel een passende tijd toegewezen. Er werd opnieuw een proef in Helmond verreden, welke nu donker was. Vlak na de start viel een onboard camera die op de voorruit bevestigd was op een schakelaar die de auto uitschakelde. Het ritme werd weer snel herpakt en na de proef was de remote service in Helmond. Op proef 5 en 6 kwam de equipe goed en in hun ritme en werd een mooie 16e en 19e tijd genoteerd. Dit resulteerde in een 20e plaats in het algemeen na de eerste dag.

Op zaterdag werd er na een service begonnen aan de spectaculaire proef op het militair terrein Strijpse Kampen. Door de warmte deze dag liep de koelwatertemperatuur van de Opel Adam hoog op. Bij proef Spoordonk hierna deed hetzelfde probleem zich weer voor en de koelwatertemperatuur liep nog hoger op. Richting het einde van de proef werd er iets rustiger aan gedaan. Op de verbindingsroute hierna kreeg de Opel Adam helaas problemen met de brandstoftoevoer, terwijl de equipe op dat moment 19e lag in het algemene klassement. Nadat het probleem provisorisch gefikst was, kon er nog wel verder worden gereden met een minder presterende Opel Adam. Hier heeft de equipe nog veel extra ervaring op kunnen doen. Helaas is de equipe uiteindelijk niet gefinisht.

De volgende rally voor het HART zal de Autosoft Vechtdal Shortrally zijn op zaterdag 17 juni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.